Risotto och matporr

På instagram taggas ju all mat med #foodporn och liknande taggar. Varför? Jo, för att vi som lägger ut bilder på mat är lite porriga av oss. Eller nej, så var det ju inte... eller?
 
Kollar man på engelska Wikipedia hittar man detta:
 
Food porn is a glamourised spectacular visual presentation of cooking or eating in advertisements, infomercials, cooking shows or other visual media, foods boasting a high fat and calorie content, exotic dishes that arouse a desire to eat or the glorification of food as a substitute for sex. Food porn often takes the form of food photography and styling that presents food provocatively, in a similar way to glamour photography or pornographic photography.
 
Så, jo - vi som lägger ut bilder på vår stylade mat ÄR porriga av oss. Vi provocerar med att lägga ut smaskiga bilder på vår vällagade mat - visar hur duktiga vi är. Blir flashade av alla likes och hypen kring våra bilder. Konkurrerar om den bästa bilden på den bästa maten.
 
Sen finns det ju även den andra varianten av matporr. Den man faktiskt äter. När man äter något som någon annan har lagat bara för att du ska få njuta av det. Lagt både färdighet och kärlek i. Ögonblicket man märker att detta är något av det bästa du ätit på länge. Känslan man får när man känner doften av maten framför sig. De olika komponenterna på tallriken bildar en enhet som är så perfekt den kan bli. Färgerna fulländar kompositionen. Man nuddar gaffeln i risotton - först försiktigt, då man ej vill förstöra det perfekta ögonblicket, sen kör man ner den i den krämiga doftande massan, för gaffeln långsamt till munnen och smakerna bara exploderar. Man vet att detta är den perfekta risotton. Man vet att man kommer att ha denna goda smak kvar i munnen ett tag. Man längtar tills nästa gång man får njuta av den. Ja, man skrapar ihop resterna för att kunna äta den dagen efter igen. När man trots att man är mätt, inte kan sluta att ta lite till, bara för att få ha kvar smaken lite mer: När man blandar smakerna man har på tallriken, bara för att känna att de andra komponenterna bara understryker risottons fulländade smak. Då har man hittat den perfekta risotton.
 
Risotto heaven.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback