Havtorns chutney

Det blev chutney... Och jag modifierade receptet lite. Grundreceptet finns på 'Mitt kök' hemsidan. Jag använde Balsamico vinäger istället och jag tycker det blev riktigt bra. Lite mjukare i smaken. Kanske jag lägger in en kanelstång nästa gång? En julvariant? Jag har ju några bär kvar i frysen.


Vad gör man när det regnar?

På med den nya regnjackan, på med de nästan oanvända gummistövlarna och ut i trädgården!
Ja, det ska ju bli en vacker trädgård, så vi åkte till vårt favvoställe - Plantagen och storhandlade. Igen. Bästa tiden att köpa både träd och buskar är faktiskt nu. Rea hela vägen ju! Vi kom hem med två äppelträd - Ingrid Marie, den riktigt goda sorten - och en massa jord och lökar.
Nu är äppelträden planterade. Ett i rabatten vid vad som kommer att bli vår cykelparkering och ett uppe på platån, som kommer att bli vår köks- och fruktträdgård.
Såklart kom vi även hem med en massa nya ideer och då de har rea på buskar också, blir vår häck nog klar till nästa helg.

Ja, och samtidigt som jag sitter ute på trappen och bloggar, jobbar sambon hårt i rabatterna. Tycker att han gör ett riktigt bra jobb. ;)
Sen ska han laga mat också. Man har ju semester...
Fast för att inte framstå som lat, tänkte jag faktiskt göra något av Jämtländsk havtorn och andra bär som ligger i frysen. Någon som har en idé? Chutney? Eller bara sylta?


Lingon!

Vi bor i ett hus vid skogskanten. Det är väl självklart att vi har både lingon och mygg. Jag plockade lingon och myggen plockade mig.


God morgon!

Sitter på trappen och smuttar på mitt te. Katten upptäcker den regnblöta naturen och vi lyssnar båda på fåglarna som kvittrar i skogen.
Visst är det underbart att få starta dagen på detta sätt?

Dagens plan: fota med min systemkamera i Uppsala och sen fotbollsmatch på Friends. Bra lördag och bra semesteravslut!


Hönsmamma

Ja, jag är en hönsmamma. Jag tar hand och "lider" med mina nära och kära. Som crazy catlady är jag speciellt intresserad av att min lilla kissemiss Caspar har det bra. Igår var det då äntligen dags för honom att få gå ut genom dörren och få andas lite utomhusluft. Han har ju alltid älskat att hänga på balkongen och fånga flugor, humlor och spindlar - så nu ska han få chansen att göra det hela dagen. Vi har ju en stor tomt (ja inte kan man väl kalla det trädgård ännu..) som han kan vara på. Jag har ju läst på om detta med att släppa ut katten. Finns några grundläggande saker man behöver tänka på: det är viktigt att katten vänjer sig vid det nya huset först och hittar sina platser och vet var det finns mat och var han är hemma helt enkelt. Sen har Caspar ju aldrig varit van vid många människor. Han har ju varit van vid mig och max 1 till 2 personer till - typ mina föräldrar. Så jag tyckte att han får vänja sig vid barn och hushåll innan han får gå ut. Efter att han i slutet av förra veckan långsamt kommit fram ur sina små gömställen, som barnen naturligtvis hade räknat ut snabbare än snabbt :) och började umgås med både barn och oss, tyckte jag att det snart skulle vara dags för första utflykten. Sen blev jag lite pressad av sambon igår, som djurvän och vegetarian var det ju hans högsta önskan att Caspar skulle få njuta av utomhusaktiviteter istället för att ligga under sängen hela dagen. Ja, jag var rädd att han (Caspar alltså - inte sambon) skulle bli rädd för något och springa ut i skogen i panik och aldrig hitta hem. Men så blev det såklart inte. Istället blev det ett försiktigt inspekterande av de nya jaktmarkerna - eller ja, den delen närmast huset. Han tyckte det var lite konstigt att gå på gruset. Han är ju bara van vid fasta underlägg hittills. Jag var ju såklart tvungen att filma detta historiska ögonblick och ja, jag stod vid hans sida när han gjorde sina upptäckter. Jag var hans fasta punkt.Hans klippa. Ja, ni fattar hur stort detta ögonblick var för mig. Jag är en hönsmamma.
 
 

Älg on the run!

En rätt så stor älg hälsade på idag. Vi tänkte ta en kvällspromenad genom området och plötsligt stod det en älg på grannens tomt. Ja, stod och betade i trädgårdslandet. (Är glad att jag inte har fixat vårt ännu... ) Grannen kom såklart utrusandes och skrek för att skrämma det annars rätt skygga djuret. 'Pyttsan!', tänkte älgen och gick bort till häcken och åt lite mer. Grannen försökte då med att kasta en sten och älgen blev sur, stampade i jorden och väste lite. Hela grannskapet, som i mellantiden hade samlats bakom skjulet, började darra av rädsla och samtidigt försökte de ta bilder med mobilen. Ja, alla utom min sambo såklart, som väl tyckte att han äntligen hade chansen att möta en ordentlig motståndare (eller mästare?) ;)
Men ingen blev skadad, varken älg eller människa. Älgen lunkade bort till nästa tomt, som tyvärr inte har mer att erbjuda än jord, då de precis anlägger trädgården, så han fick fortsätta sin gång till den lilla skogen och vidare till fotbollsplanen.
Ja, i Skåne har man en varg som är lite jobbig och här har vi en älg. Jag tycker det var en fantastisk upplevelse att få se en älg på så nära håll. Och liiiiite lite nervös var man ju, när den började springa mot vår tomt.


Grönan

Ligger helt utmattad i sängen efter en heldag på Gröna Lund. Sista gången jag var här, var väl för ca. 30 år sedan. Kan väl lugnt säga att inte mycket var sig likt. Eller helt enkelt att jag inte kom ihåg någonting alls. Vi har väl alltid hållit till lite mer på Köpenhamns Tivoli, där jag känner mig mer hemma. Men attraktionerna är nog rätt lika.
 
 
 
Vi startade dagen med lite korv och läsk och sen åkte vi 'Vilda musen', som heter likadant i Tyskland - ja, fast på tyska såklart - vi gillar ju att dubba och översätta... eftersom vi var där rätt tidigt, var det knappt några köer i början, så vi maxade vårt åkband och åkte allt som gick. Jag var t.o.m med på 'Flygande mattan', vilket gör mig extremt illamående (iaf som 4 åring... Ja, min pappa hade fullt upp med att hålla mig på plats, eftersom jag gled ut ur stolen och att hålla allt som ville ut, inne med uppmuntrande ord). Denna gången gick det också rätt bra, jag blundade lite då och då och knäna svajade lite när vi väl var nere igen. Annars var det jag som fick åka med på alla attraktioner som hände uppe i de luftiga höjderna, eftersom min sambo är smått höjdrädd. Och 'Eclipse' var nog absoluta höjdpunkten, eftersom man på typ 150 m höjd ( MINST!), hade en underbar vy över Stockholm. Sen var det lite läskigt med både höjd och blåsten, eftersom slänggungorna åkte lite som de ville. Eller så kändes det bara så. 
 
 
 
Vi (eller ska jag säga jag, eftersom jag satte på de riktiga talen) vann även 2000g mjölkchoklad. Ni kan väl tänka er vilken nöjd liten kille vi hade resten av dagen! Fantastiskt att vi vann den i början också, så att vi kunde släpa med oss den hela tiden och alla barn tittade smått avis på den. 
Såklart blev det både Slush, sockervadd, donuts, hamburgare, pommes frites och choklad också. Ja, dagen var faktiskt perfekt. Superbra stämmning, alla var på, ingen mådde illa och alla hade kul. 
 
 

Hemma

Nu känns vårt nya hem som ett hem. Katten har också flyttat in nu, men har än så länge inte riktigt hittat sin plats. Tror att arbetsrummet kan bli en favorit.

Vi har jobbat hårt, har storhandlat på Ikea, Jula, Plantagen och det typ varenda dag. Det är minsann inte billigt att vara husägare.
Men nu är nästan allt på plats. Det enda som är kvar är arbetsrummet, tvättstugan och såklart hänga upp både tavlor och gardiner. Sådant måste diskuteras och mätas noga. Man vill ju inte spika hål i väggarna i onödan - speciellt inte om man vill bo i huset resten av sitt liv.

Trädgården består just nu av en rabatt med rosor och lavendel och en fin uppfart, samt ett 'berg i dagen', som alla Järnianer kommenterar friskt. 'Såå otroligt vackert med berget i dagen!' får man höra rätt ofta. Tomten är faktiskt rätt så stor, så vi får verkligen utrymme till att förverkliga våra idéer. Bland annat tänker jag anlägga en köksträdgård med växthus och kryddträdgård och något jag även kan tänka mig är en tepavillon (litet lusthus utan väggar, där rosorna rankar och det doftar helt underbart... Herregud, så romantisk jag plötsligt blev!).
Ja, mycket är ändå kvar att fixa. Just nu håller jag på att dra av det fula tyget som satt på våra matsalsstolar, sätta på ett tyg som verkligen passar till den vackra Malmstendesignen - ja, få dem att återuppleva sin elegans helt enkelt. Färgerna jag valt (med lite hjälp av sambon såklart), går igen i både stolsfärg och resten av färgskalan vi har valt att använda på bottenvåningen. Stolarna behöver putsas upp också, de har nog lidit lite, hittade både tomatsås damm och andra fläckar på dem. Så det lilla projektet håller jag på med just nu.

Igår städade jag hela huset - det tar faktiskt tredubbelt så lång tid som i min gamla lägenhet - ni hajar storleken..! Och på kvällen fick vi besök av min kusin och hans man. Jag lagade en god morotssoppa med smak av ingefära och apelsin; en mediterran couscoussallad med fläskfilé och halloumi och som efterrätt blev det glass och te. Supertrevligt som alltid! Sen är man ju även lite stolt över att presentera ett fint hem och en underbar sambo på köpet. :)
Sambo - ja, det är jag nu. Det är en rejäl omställning. Men jag tycker faktiskt bara att det är skönt att inte ha en distansrelation längre och att kunna dela livet med någon man älskar. Den något större omställningen är att plötsligt ha tre livliga barn hemma. Ljud- , stök- och ansvarsnivån är en helt annan än det jag varit van vid tidigare. Jag och katten har ju levt ett lugnt liv hittils. Så det är en rejäl omställning, som kräver rätt mycket. Men den ger en mycket tillbaka också (speciellt när barnen kryper upp i knäet, myser och känner sig trygga med mig - fick tom höra att jag var en bra låtsasmamma!) och för mig är det ett självklart val. Jag har köpt 'hela paketet' och det innebär en viss förändring i min annars mer lugna livsstil. Tycker faktiskt att mitt annars väldigt kontrollerade liv lyfts upp genom mer spontantitet, aktivitet och nya impulser. Klart jag sover som en stock om nätterna - utmattningsnivån är på topp!

Ikväll blir det middag och bio: man får verkligen inte glömma relationen i det hela. Och så länge jag har semester är det viktigt att satsa på kvalitetstid med sambon, sen kommer höstens tjänsteresor, jobbprestationen ligger högt och vardagen som gör det svårare att njuta av varandra.

Fredagsmys! :)
Trevlig helg!!