Rubinbröllop

I år är det dags. Mina föräldrar firar idag att de har varit gifta i 40 år. Grattis!
 
 
Helt omöjligt är det inte för mig att uppnå detta heller, om jag nu skärper till mig, gifter mig inom ett år, eller två. Då är jag 74 eller 75 när jag firar rubinbröllop - och det funkar ju faktiskt. Har markerat de som jag ser speciellt fram emot. :) Tur de redan kommer i början!
 
År // Bröllopsdag
 
1 Bomullsbröllop

2 Pappersbröllop

3 Läderbröllop

4 Blomsterbröllop

5 Träbröllop

6 Sockerbröllop

7 Yllebröllop

8 Gummibröllop

9 Linnebröllop

10 Tennbröllop

11 Stålbröllop

12 Sidenbröllop

13 Spetsbröllop

14 Elfenbensbröllop

15 Kristallbröllop

20 Porslinsbröllop

25 Silverbröllop

30 Pärlbröllop

40 Rubinbröllop

45 Safirbröllop

50 Guldbröllop

55 Smaragdbröllop

60 Diamantbröllop

65 Krondiamantbröllop

70 Stenbröllop

75 Järnbröllop

 


Långhelg

Är hemma i fina rapsgula Skåne igen.
 
 
Åkte upp norrut på kundmöten och en massa helgaktiviteter. Kundmötena gick riktigt riktigt bra och jag njuter faktiskt av att åka runt och titta hur de har det och försöka förbättra och förnya och förändra rutiner och verksamheten. Man får ju en massa nya idéer och visioner när man åker ut.
 
Men man åker ju inte bara norrut för att träffa kunder - nej, man får ju se till att träffa alla nära och kära också! Var på kusinmiddag, där vi faktiskt var 14 pers! Jättegod mat - min kusin hade fixat väldigt god och modern mat. Och jag blev speciellt förtjust i honungssemifreddo med rostade pinjenötter. Så gott!!
 
Kock:Nigella Lawson                                                          TV: Nigella - En smak av sommaren       

Honungssemifreddo

Antal portioner: 6

Ingredienser

1 ägg 4 äggulor 0.75 dl flytande honung 3 dl vispgrädde 2 msk rostade pinjenötter

Gör så här

  1. Klä en avlång bakform med plastfolie.
  2. Ställ en bunke i en kastrull med sjudande vatten. Häll ner ägg och gulor tillsammans med honungen och vispa tills blandningen är ljusgul och pösig.
  3. Vispa grädden (inte för hårt) och vänd försiktigt ned den i äggsmeten. Häll blandningen i den folieklädda bakformen. Släta till, lägg över plastfolie och frys i cirka 2-3 timmar.
  4. Vid serveringen stjälper du upp semifreddon på ett fat och ringlar lite flytande honung över. Toppa med de rostade pinjenötterna.
 
 
Sen är det ju alltid trevligt när vi alla ses. Mycket att prata och uppdatera varandra om. Roligt med lite nya ansikten också! :) Ser verkligen fram emot att flytta upp. Saknar att hänga med kusinerna!
Vad har jag mer varit med om i helgen? Många skratt och knasigheter - är fylld med en massa positiv energi nu. Åkte även på lite utflykter, både i och utanför staden. Ett samhälle som jag sett med väldigt skeptiska ögon på, har hittat den direkta vägen in i mitt hjärta. Tänk er att bo i ett samhälle där man får en slags semesterkänsla så fort man sätter ner foten på marken? Det är väl verkligen livskvalitet! Ja, så jag har blivit övertygad om att man faktiskt kan bo i en ort som har ett tokknasigt namn. Fast det passar mig kanske rätt bra... Så jag ska bara hitta ett hus med trädgård, där jag kan bygga ett litet orangeri på. Busenkelt ju! :)
Tydligen finns det även pirater i detta samhälle. Men visst är det lite kul när det händer något också!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stockholm - logga

Såg en logga i ett mail idag, som jag tyckte var lite kul:
 


Källa: Stockholms stadsmuseum

Försummad

Jag har dåligt samvete. Jag har försummat min blogg. Ursäkta alla trogna läsare! ;)
Efter en vecka i fina Örebro - ja, jag menar det faktiskt! Underbar stad! Synd att den ligger lite dumt till. Man råkar ju liksom inte ha vägarna förbi där. Men förra veckan var det ju dags för "Biblioteksdagarna 2013" och detta år var vi alla samlade i Örebro. Jag bodde på Stora hotellet, som ligger mitt emot slottet och jag måste medge, att det säkert är det finaste hotellet jag har varit på. Stora (ja, svitliknande) rum med mini badrum (så litet, att man nästan inte kunde vända sig om, speciellt i slutet av veckan var detta lite problematiskt) och frukosten var helt fantastisk. Alla önskemål uppfylldes. Jag älskar ju engelsk frukost och de hade t.o.m. baked beans. Vilket är rätt sällan. Ja, och lax och sill och och och.. Efter den rikliga frukosten, fick man lunch på konferensen och på kvällen käkade vi 4 rätters middagar. Konsekvensen: Jag har lagt på ett par kilo. Men så värt det! :)
 
 
Partypinglorna på fest
 
Konferensen var väldigt intressant. Jag lärde mig mycket om vad det innebär att vara en bra föreläsare. Mycket använder jag mig redan av idag, men att uppträda självsäkert, få flera 100 personer att skratta - ja, det är inte lätt.
 
Efter denna helvecka av att vara social, glad och pratsam, var jag faktiskt glad över att inte behöva säga ett ord i helgen. Istället blev det twittrande och messande på heltid. Speciellt lördagskvällen ägnades helt åt detta nöje, då det var dags för Eurovision Song Contest. Vilken show! Jag tyckte de gjorde ett jättebra jobb. Tyvärr vann inte de låtarna som jag hade utsett som vinnarlåtar, men Danmark var väl också helt okej... :) 
 
Denna vecka startade med en massa jobb - en upphandling blev till tre - så jag jobbar på för fullt. Men det är ju bara roligt: att ha lite att göra och få upp stressnivån lite. Har idag även hunnit med att gå på kurs - man får ju inte försumma läshuvudet... I slutet av veckan blir det några tjänsteresor och kusinträffar. Blir kul att ses! Hoppas även att jag får titta på en lägenhet, som jag faktiskt hittade på blocket. Inte jättelätt att hitta någonstans att bo till ett rimligt pris. Katter tycks inte heller vara så välkomna i huvudstaden. Om någon har en vän som har en vän som känner någon som har en syster som vill hyra ut en lägenhet får ni gärna höra av er. Är en snäll, skötsam tjej. Typ.
 
 
 
 
 
 

Follow up!

Jättekul att jag fick några att tänka ett varv till med gårdagens inlägg. Det är viktigt att diskutera och få en annan synvinkel på saker och ting. En reaktion var: Ja, det har jag ju aldrig tänkt på. Jag är ju född in i detta system. Livsfarligt!! Det är väl så diktaturer har kunnat överleva i så många år. Ännu idag får man höra i gamla Östtyskland att vi ju hade det bra i DDR - vi hade ett jobb och en bostad. Men friheten då? Är den inte viktig? Är det inte viktigt att man uppnår de mål man har satt? Vill man verkligen att staten bestämmer om jag nu ska bli elektriker eller bonde? Vill man att staten bestämmer var man ska bo? Vill man vänta 15 år för att få sin Wartburg? Ska vi hoppa från klippan som lemmingar bara för att staten säger det?
 
Det finns även aspekter som är bra i Sverige. Men allt jag kommer på på rak arm är väl mest att man har en annan livskänsla här än t.ex. i övriga Europa. Livet är enklare och inte fullt så "snabbt" här. Man har tid att slappa. Det är sällan att man möter armbågar i jobbet, som ju är väldigt vanligt i t.ex. Tyskland - där alla strävar efter att bli bättre än kollegan. Frågan är om man inte behöver sträva efter lite mer ibland? I Sverige kan man fortfarande jobba sig upp och bli något, man måste inte ha gått en lång utbildning. Alla får chansen att läsa på universitet, om de nu är sugna på det. Ja, Sverige ger en individ alla chanser, för att sen bli avundsjuk på de som tar dem? ;) Ursäkta, kunde inte låta bli!
Vad mer? Jo, kulinariskt är Sverige ett underbart land. Om man utgår från vår husmanskost och bortser från hur man gör pizza i detta land. Skulle gärna skicka alla pizzabagarna på kurs i Italien - eller varför inte Amerika - för att lära sig konsten att göra en ordentlig pizza. På tal om Amerika... varför är Sverige så fokuserad på Amerika? Ja, där händer det en massa och visst är USA en världsmakt, men det är bara en liten liten del på världskartan. Vad som händer i Europa är faktiskt lite viktigare om man tänker på EU och konsekvenser och möjligheter för Sverige.
 
Jag vill avsluta med att säga att jag verkligen gillar Sverige och är stolt över att få vara svensk, så länge de inte vinner över Tyskland i fotbollen... 
  

Kulturella skillnader

Sedan jag flyttade till Sverige, har jag lagt märke till en massa väldigt svenska egenskaper som jag aldrig lagt märke till innan. Allt från den extrema jantelagen som behärskar allt och ja, en massa oskrivna och skrivna regler. Som utlandssvensk ser man Sverige helt annorlunda och jag tror även att synen på Sverige i övriga världen är en annan än verkligheten. Man tror att Sverige är ett så himla fritt land - man tänker t.ex. på Allemansrätten, där man har rätt att tillfälligt uppehålla sig på privat mark; man tänker på jämlikhet; säkert tänker många även på de där typiska egenskaperna som Hollywood gärna kommer med: sexiga, blonda, brunbrända tjejer som spelar volleyboll och skrattar på stranden.
Men Sverige är annorlunda. Jag uppfattar Sverige som väldigt annorlunda. Jag ser en överkontrollerande stat som reglerar (eller vill) reglera allt och alla. Det känns ibland nästan som om statsmakten tror att vi medborgare är omyndiga. Vi kan inte bestämma själva, utan någon måste komma och göra det åt oss. Vi får ju knappt bestämma över hur vi vill utforma vårt privatliv. Statsmakten vill dessutom ha en total kontroll över vem och vad vi är. Vad jag tycker är sjukast är att folk kan kolla upp varandra i olika register. Snacka om Stasimetoder. Undrar var min blockvakt sitter någonstans och kollar upp mig i t.ex. ratsit - ser vem jag bor med och hur många barn och skulder jag har. Sen har vi ju Aftonbladets och Expressens paradbilagor: "Vem tjänar mest i din kommun". Så sjukt! Ge folk lite privatliv! Döm inte människor för att de vill uppnå något. Vi är inte alla lika och vi har olika behov och önskemål. Vi propagerar: Vi gillar olika! på facebook och andra sociala medier. Men gör vi det verkligen i det svenska samhället? Vad händer då med jantelagen? Bara en tanke...
 
Man kan inte reglera allt. Man kan inte skydda alla från att göra något dumt, eller ska jag säga socialt oacceptabelt istället? Vi som är myndiga måste få ta våra egna beslut och ja, göra fel ibland. Det tillhör livet. Det finns ingen människa som är perfekt. Ingen kan gå från början. Man lär sig, man ramlar, man slår sig och till slut har man fått grepp om hur det funkar och kan gå. Men det tar sin tid.     
 
Jag har pratat med några som är svenskar, men kanske inte alltid ser ut att vara det, då de kanske är födda i ett annat land. De uppfattar inte alltid Sverige som det välkomnande land de har hört och läst så mycket om. Jag har det lite enklare, då jag ser "svensk" ut, men när jag öppnar munnen, får jag kommentarer ang. min tyska brytning. Men så fort jag säger att jag bara har bott här i två år, vänder det. Folk är helt till sig och tycker det är så fantastiskt att jag pratar så flytande och det bara hörs när jag säger ett ske-ljud eller rullar mitt r mer gutturalt än man gör på rikssvenska. Och allt tack vare min mor som lärde mig svenska och tack vare biblioteket i Klagstorp, där jag lånade 15 böcker åt gången och slukade dem inom en vecka på sommrarna.
 
Nu har jag rantat klart för idag. Har en massa mer att komma med, men det tar vi en annan gång! :) Jag inser även att det är enkelt att klaga på allt och alla, men svårare att ändra på saker och ting. Jag hoppas bara att jag kanske har väckt några tankar hos några och att man får tvivla, tveka och inte måste godkänna allt som händer runt omkring oss. Som bibliotekarie kan jag det där med att vara källkritisk. Jag hoppas innerligt att källkritik och den demokratiska tanken får en större betydelse i vårt nuvarande samhälle. För visst gillar vi olika?

Långhelg

Långhelgen började med golf. Japp - jag har anmält mig till en nybörjarkurs med ett par kollegor från jobbet och jag är ju så glad att jag gjorde det. Tror att jag har hittat min sport (brevid att powerwalka alltså) - så roligt! Och jag var faktiskt hyfsat bra! Swingade som man skulle och slog bollen rätt långt. Kanske bra att jag dansade i så många år - det har nog gjort att jag är utmärkt på att härmas och det är väl enda tricket. Att göra som golf proffset. Fick lite beröm och det är väl aldrig fel! Att jag sen dess har träningsvärk i armen är väl kanske inte så roligt, men då vet man att man gjort något mot fladdermössarmarna som kommer med stigande ålder.
 
 
Det mest roliga kom nog efter lektionen. Golf Pro:n berättade vad klubborna hette som vi hade slagit med och jag tänkte bara "Åh vilket gulligt namn!", sen tänkte jag inte mycket mer på det, tills en kompis som är Pro frågade ut mig på kvällen. Jag berättade om swingen och klubborna och gjorde honom smått vansinnig med att jag inte kom på vad den första klubban hette - "Hedgehog? Eller något liknande gulligt?" Han funderade, letade upp klubbornas namn, trodde att det kanske var något klubbspecifikt - ja han blev lite nervös där. Som Pro måste man ju faktiskt kunna namnen! ;) Ja, det hela gick så långt att jag till slut frågade min kollega, om hon kom ihåg namnen... Antingen har hon bättre koll på klubborna eller så hör hon bättre än jag - Sand Wedge var svaret - jag hade ju såklart förstått Sandwich och fantasin hade satt ihop en liten Club Sandwich av en golfklubba, greenen och golfbollen i mitten - inte undra på att jag tyckte namnet var lite gulligt! Dumt att vara lite för matfokuserad ibland!
 
Torsdag firades Fars Dag i Tyskland, så jag åkte hem till föräldrarna med Trisslotter och te i väskan. Vi skrapade och vann såklart inget, eller ja inget i pengaväg, men glädjen vann vi på och det är väl huvudsaken. På kvällen fick jag besök av en präst och en lärarinna. Låter nästan lite kusligt! ;) Jag bjöd på mat och vi alla bjöd på en massa skratt och härliga diskussioner om politik, värderingar och allmänt skvaller. Väldigt trevlig kväll! Hoppas verkligen att vi ses mer när jag flyttat upp till huvudstaden. Skönt att kunna umgås avslappnat och bara må bra i varandras sällskap.
 
Fredag var jag bara tvungen att powerwalka, frigöra huvudet från alla tankar som far runt nu. Det är ju så mycket som händer med flytt och förändrade arbetsuppgifter. Så det var riktigt skönt att gå/springa mina 8 km och njuta av sol och natur.
Efter att ha slappat med katten och maxat mitt tupplursbehov, var det dags att låta den inre tanten titta fram. Jag la in rödlök och höll mig bara lite till receptet, men jag måste säga att den blev riktigt riktigt god. Passar utmärkt till kött, risotto, på ostbrickan... ja, faktiskt till allt skulle jag vilja säga!
 
 
Nästa vecka blir det en helvecka i Örebro - på konferens med en massa bibliotekarier och annat säljfolk. Det kommer att hända en massa! Jag har anmält mig till både spökvandring och galamiddag. Så jag var ju bara TVUNGEN att köpa en ny klänning och en snygg kavaj idag. Lite 60tals stuk över dem. Tror att det är min stil. Överväger att ändra på min look och bli en liten Brigitte Bardot. Bra att man måste slänga en massa krafs när man tänker flytta, så det är nu det gäller!
 

Earl Grey

Min favorittesort genom alla tider är faktiskt Earl Grey. Funkar med lite citron lika bra som med lite mjölk i. Earl Grey finns ju i många variationer. Jag har testat de flesta sorterna som finns i handeln (livsmedelsbutikerna), men man tröttnar lite på tepåsar i längden. Teet smakar alltid lite 'papprigt' på något sätt. Har alltså nu gått över till att köpa mer i riktiga teaffärer. Göra köpet till en upplevelse. Lukta sig fram till den perfekta blandningen för just dig. Idag hade jag lite tid över, när jag väntade på min telefon, så jag strosade in i Lunds tebutiker. Först till Karavaanen där jag sniffade på flera sorter tills jag bestämde mig för en Earl Grey specialblandning med fokus på bergamotteoljan och ett fruktte som är perfekt att göra iste av - sommaren lär ju komma!
Efteråt gick jag in på tehuset Java och hittade äntligen mitt Kushmi te (Anastasia) som jag hade druckit i Göteborg någongång och blivit stormförtjust i. Sen fick jag även lukta på de många olika EG lösviktsblandningarna och bestämde mig för French Earl Grey. Testade denna hemma direkt och blev faktiskt överraskad över hur god denna blandning är. Verkligen att rekommendera! Doften är helt underbar också - så doftljus behövs inte längre ;)


Nyheter

Ja, nu är det dags. Mina planer befinner sig i det stadiet, där de blir verklighet. Jag ska flytta till Stockholm a.s.a.p. (nu i sommar redan!!!!!) - och arbeta på Stockholmskontoret, ja - vara kundansvarig för de flesta Stockholmskommunerna och några fler. Jag tycker att det låter riktigt riktigt bra! Så nu letar jag en lägenhet (2:a) - någon som vet något som jag kan få hyra i mer än 6 månader är välkommen att höra av sig till mig!
Så äntligen uppfylles denna dröm som jag har haft i mer än 2 år nu. Så det känns bra. Men såklart är det mycket som måste fixas och någon måste ju också vilja hyra min lägenhet här nere i Skåne också. Även här är ni välkomna att höra av er, om ni är intresserade! (även här en 2:a - välskött, bra förening, balkong i söder, nytt badrum, fräsch tvättstuga i lgh och modernt kök - bra för 1-2 personer och katt) :)
 
Vad jag har gjort i helgen? Kastat en massa grejer. Kastat skräp och gamla sjaskiga möbler som jag inte vill ta med mig en gång till. Jag har ju flyttat med allt detta 2 ggr om - så nu får det räcka. Hittade mina gamla nötta drumsticks och började direkt med att piska lite på mina ben. Är man trummis så är man! Och visst kändes det rätt bra att slå en liten trudelutt!
 
 
Lördag åt jag finlunch med en mårdhund. Väldigt roligt att ses! Vi satt till och med ute - ja, vädret har fixat till sig. Det är soligt och varmt ute. Gick faktiskt utan jacka idag. Utan jacka!!! :) efter den långa vintern...
 
Lördag kväll var det tjejkväll. Doreen och jag åt en god räkmacka på Stortorget i Lund, drack lite vin till och sen fick vi för oss att pubcrawla - så vi hamnade både på John Bull och Glorias, där vi till slut drog hemåt, då vi kände oss lite som på zoo. Grabbarna brevid oss kunde inte sluta stirra på oss och det tycker jag iaf är väldigt störigt.
 
 
Tydligen retar sig folk på att jag lägger upp bilder på mat på MIN blogg, MIN instagram och delvis även crosspostar i MIN twitterfeed och på facebook. Jag vet. Detta är fruktansvärt! Man måste ju a) följa mig b) klicka på länken c) även läsa bloggen. Roligt för mig att ha sådana trogna läsare och följare, men de som retar sig på mina matbilder, tårtbilder, recept eller liknande får sluta läsa helt enkelt. Det är en del av "how I roll" - så take it or leave it (me)... :)
 
Min iPhone som i helgen spårade ur helt och inte funkade alls, har varit inlagd på iAkuten i Lund (bra affär!!!). Verkligen att rekommendera! De fixade alla fel på 1 1/2 timme och nu är jag beredd för kvällens utmaningar! Lägg till mig på Quizkampen Zo_fee eller något annat roligt!
 
Nu ska jag ut i solen och käka lite glass. Tydligen är jag ensam nu över helgdagen, klämmdagen och helgen, så då får jag väl träna av mig alla de där extra kilona jag käkat över vintern. Väldigt trist att inte få besök!! Är faktiskt inte speciellt glad över det. Men jag får väl hitta på något. Rensa och åka till Erikshjälpen med en massa grejer.
 
Trevlig kväll! ;)
 
 

Sommarjobb

Detta måste ju bara vara det perfekta sommarjobbet för min del. Tyvärr är jag ej sockerabstinent, utan snarare tvärtom. Men ändå. Rena drömmen.
 
 
 
Kära Karamellkungen,
om ni verkligen vill ha en ambassadör för socker och godis; någon vars livsmedelpunkt (tvetydigt här!) kretsar kring socker, då är jag definitivt rätt person för detta jobb.
Alla som läser eller hör något om detta tänker med en gång på mig - finns det en bättre person då??
Sockriga hälsningar,
Zo_fee
 

Sockerdricka på burk

Äntligen!


Valborg och Maj

Igår var det Valborg - vilket firas rätt ordentligt i studentstäder som Lund och Uppsala, som jag har förstått ur dagens tidningsuppslag. Lunds fylleceller var tydligen fullsatta och 100 kubikmeter sopor hade samlats ihop i stadsparken. Jag hade inget med varken det ena eller andra att göra. Jag var bjuden på herrmiddag och fick god mat, mycket skratt och många anekdoter levererades.
 
 
Igår hade jag även köpt lite blommor för balkongen. Nu kan man ju använda den på riktigt igen - då ska det ju vara lite mysigt och visst ska vi locka lite bin som katten kan jaga...
 
 
Idag var det min tur att leverera: födelsedagsmiddag för mina föräldrar och min bror. Så katten och jag var uppe i god tid för att fixa till det hela. Det verkade som om han helst hade grillats ihop med kycklingen ett tag..
 
 
Som förrätt serverades Lite sill i senapssås på ågg och rågbröd med en klick kaviar. Sen blev det kattens och min brors favorit: stekt kyckling med ungspotatis, en massa sås och sallad. Alla (även katten) gick loss på kycklingen, som verkligen blev riktigt god. Sen festade vi till det med kladdkaka, en stor klick vaniljvisp, blåbär och filéade apelsiner. Mums!
 
Redan maj! Tiden bara rasar fram just nu - ja, jag vet - den går lika fort som vanligt... men det känns som om jag tar stora kliv framåt och det är bara bra. Ser fram emot alla utmaningar som väntar på mig. Mycket som händer just nu i maj: många resdagar på jobbet i samband med stora konferenser och kundbesök. Men det tycker jag ju bara är roligt och visst kan man kombinera några resor med att träffa de som betyder mycket för mig. Så kusiner i Sthlm: var på er vakt! Jag kommer ;)