Relationer

Vad är en relation? Gjorde en sökning i NE (National Encyklopedin) och man får ut flera träffar.
1 - i matematiken: ett samband mellan två storheter
2 - ett logiskt grundbegrepp
3 - förhållande (mellan två [eller flera] företeelser; känslomässigt förhållande (mellan två eller flera personer).
 
R \subseteq X \times Y.
 
Gillar matematikens tolkning av begreppet: Ett samband mellan två storheter. Visst är det tjusigt? I say no more - ni får tänka på det där alldeles själva. Kanske tänka på vad som är 'storhet' för just dig? Hur ett sådant samband kan se ut?
Sen det där med logiska grundbegreppet - ja det säger sig självt att det är något logiskt och grundläggande med en relation. Eller?
Den trejde träffen jag fick beskriver ett känslomässigt förhållande. Men vad innebär det? Vad ÄR en relation egentligen? Vad innefattar en relation och vad utesluter den? Enligt den beskrivningen ovanför behövs det inte mycket till att beskriva en företeelse mellan två eller flera personer: en ingrediens: känslor. Men hur starka måste de vara? Kan man mäta dem? Är de lika för alla? Är det kärlek? Är det sympati? Är det mer eller mindre? Måste man ha 'The Talk' för att känna sig tillhöra en relation? Får eller måste det finnas attraktion? Får eller måste det ingå sex? Vad är det om två personer gillar varandra väldigt mycket, trivs ihop, känner sig attraherade av varandra och njuter av varandras närhet? Är det en relation som den beskrivs? Är det det som innefattar en relation? Eller är en relation något som måste defineras och som måste beskrivas med ord?
 
"Personer i ett förhållande tenderar påverka varandra, dela deras tankar och känslor, samt delta i aktiviteter tillsammans. På grund av detta ömsesidiga beroende kommer något som förändrar eller påverkar en medlem i relationen i någon grad också påverka den andra medlemmen." [ur Wikipedia under social relation]
 
Är det detta det handlar om? Är detta svaret på min fråga? Är det påverkan som gör att man har eller inte har en relation? Eller är det något annat som måste läggas till? En nypa av något?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback